Om Jungfrusundsregattan

Årets Jungfrusundsregatta äger rum den lördag 25 maj 2019. Redan fredag den 24 maj kan man som anmäld till Jungfrusundsregattan få lägga båten på Jungfruholmarna. I år kommer Jungfrusundsregattan utgå från Jungfruholmarna på GSS klubbholme. Vi kommer att ha all verksamhet här. I anmälningsavgifterna ingår det hamnavgift från fredag till söndag kväll.

Mälarvarvet har lockat mellan 40-50 båtar varje år. Vårt mål är att Jungfrusundsregattan ska komma upp till 100 startande båtar om några år. Vi hoppas att bli 50 båtar redan i år.

Vi är måna om att få behålla alla typer av seglare och särskilt familjeseglare som vill ha en enklare typ av kappsegling. Vi vill därför få till en enklare start som ända ger lite spänning. Vi tänkte ha små startgrupper på ca 5 båtar i varje start och vi kommer att ha flera startgrupper. Lägst SRS startar först och höga SRS startar sist. Om det går kommer vi fösa ihop liknande klassbåtar i startgrupper. Då får man kappsegla med liknande båtar runt banan. Vi kommer sedan efter kappseglingen alltid räkna om med de riktiga SRS talen. Det innebär att första båt i mål kanske inte är vinnare. Om någon båt vill ha egen start mellan stargrupperna kan det ordnas. Vi vill göra en kappsegling som alla tycker om och alla kan vara med.

Vi kommer inte enbart fokusera på kappsegling utan kommer även anordna trevligt samkväm på lördagkvällen.  Mälarvarvet lade ner mycket planering på vad som skulle hända efter seglingarna och även få hela familjen att bli aktiva. Vi tänkte ha en Aftersail med trubadur och en matbit för att folk ska kunna umgås efter seglingarna och här tänker vi lägga ner tid för att det ska bli en trevlig kväll för alla deltagare.

Vi hoppas att många väljer att sova över på Jungfruholmarna och segla hem båten under söndagen så vi hinner ha det trevligt även efter kappseglingarna.

Vi från södra delen av östra Mälaren har haft allt för lite samarbete med regionen norr om Nockebybron. Nu har vi skapat ett samarbete och ska testa en ny cup där vi ska försöka få ett bättre samarbete mellan klubbarna. Ekerö BK, Kvarnvikens BS, SS Görväln och SSK har gått ihop och skapat en gemensam cup i år ”Mälarens SRScup”.

Mälarvarvet hade en gigantisk prisutdelning där alla båtar fick ett litet pris. Istället för att alla vinner något litet ska alla ha möjligheten att vinna något stort. Alla som deltar i kappseglingen och är på plats under utlottningen som sker på kvällen kommer kunna vinna lottpriserna.

 

Jungfrusundsregattan:

  • Vi är med i lokal Mälarcup där Jungfrusundsregattan kommer ingå. Vi vill stimulera seglingen runt Stockholm på Mälarsidan.
  • Vi i EkBK har i många år arbetat tillsammans med SSF och arrangerat Allsvenskan, som vi även deltagit i. Nu ska vi i klubben utveckla oss och få en bredare kappseglingsverksamhet och vi planerar ha utbildning av tjejer och juniorer i klubben. Därför vill vi även visa att det är viktigt för oss genom att även prioritera dessa grupper på våra kappseglingar.
  • Under många år har vi i klubben varit aktiva i klassförbund och givetvis vill vi locka hit klassförbund som vill segla mot andra och sig själva.
  • Shorthand är tillåtet att segla och bästa shorthandtåt kommer få pris. Shorthand är ett stigande kappseglingssätt i SRS.
  • Familjebåtar har utgjort en viktig del av Mälarvarvet under alla år. Vi vill fortfarande värna om kappseglande familjer där barn och ungdomar hänger på.

Dessutom kommer vi ha några specialpriser.

  • Bästa båt
  • Tjejbåt (I en tjejbåt måste det vara kvinnlig rorsman och max en man/kille ombord, barn räknas ej in.)
  • Juniorbåt (All ombord skall vara 26 år eller yngre)
  • Familjebåt (Minst 1 person skall vara under 16 år)
  • Klassbåtar (Priser om det kommer minst 4st från en klass)